Začala nová sezóna farmářských trhů na Jiřáku

Dobrá zpráva pro příznivce farmářského tržiště Jiřák je, že jeho zimní přestávka letos nebyla dlouhá. Farmáři se svým sortimentem přivítali návštěvníky v novém roce už v sobotu 21. ledna 2012. Na zimní farmatrhy je možné se kromě sobot vydat také každou středu tak, jak jsou na to jejich zákazníci zvyklí.

Novou sezónu na farmářském tržišti zahájil v sobotu 21. ledna společně s trhmistrem Jiřím Sedláčkem místostarosta Pavel Sladkovský. „Se zahájením farmářských trhů jsme si pospíšili hlavně kvůli výzvám ze strany jejich návštěvníků, kteří si již zvykli na ně chodit nakupovat a kterým trhy chyběly. Pro jejich velkou oblibu a zájem lidí plánujeme ve vrcholné sezóně přidat další den, kdy bude tržiště otevřeno. Rádi bychom, aby se farmářské trhy na Jiřáku od května konaly také v pátek, od osmi ráno až do šesti večer, což si i většina lidí, jak vyšlo z anketního hlasování, přála. A nemohu nepřipomenout také historicky první svatomartinské slavnosti, které jsme tu uspořádali v listopadu a které sklidily nečekaný ohlas. Rozhodli jsme se proto přispět k dalšímu oživení této tradice a slavnosti mladého vína uspořádáme také letos. Rádi bychom výrazně rozšířili doprovodný kulturní program a hlavně chceme potěšit děti. Těm můžu slíbit, že na vlastní oči uvidí Martina, jak přijede na bílém koni,“ přiblížil další plány zástupce starosty Pavel Sladkovský.

Od konce ledna tak mají lidé opět skvělou příležitost každou sobotu od 8 do 14 hodin a každou středu od 8 do 18 hodin vybírat ze zimního sortimentu farmářských produktů. Na stáncích jsou k dostání mléčné výrobky - mléko, jogurty, tvaroh, máslo i sýry. K dostání je i čerstvé maso z českých farem - vyzrálé hovězí, vepřové, skopové, kuřata i drůbež z malých chovů s výběhem. Nechybí ani vajíčka či uzeniny a delikatesy od malých uzenářů. Zákazníci si mají možnost nakoupit pečivo z bílé i celozrnné mouky, tradičně pečené chleby s kváskem nebo žitné chleby.

„Jelikož je farmářských trh venkovní záležitost, tak se musíme přizpůsobovat aktuálnímu počasí. Čerstvá zelenina a ovoce budou na stáncích jen ve dnech, kdy nebude výrazně mrznout. Vždy ale bude k dostání zelenina nakládaná, marmelády a džemy, domácí kysané zelí nebo jablečné, hruškové a višňové křížaly sušené bez síření, čerstvě mleté mouky, sirupy z bylin - zkrátka všechno, v čem zima farmáře neomezuje. A v průběhu roku, tak jak bude pokračovat pěstitelská sezóna, se bude nabídka tržiště rozšiřovat. Nebudou chybět ani slavnosti nejrůznějších plodin, jejichž sezóna bude právě vrcholit,“ dodal Jiří Sedláček z občanského sdružení Archetyp, které farmářské trhy společně s městskou částí organizuje.
Místostarosta Sladkovský popřál českým farmářům úspěšný a plodný rok.

Farmářské tržiště se v úterý 21. února připojí také k 19. ročníku tradičního Žižkovského masopustu. Den před popeleční středou, kdy vyráží z náměstí Jiřího z Poděbrad největší a nejstarší masopustní průvod v Praze, zde bude od rána probíhat pravá staročeská masopustní zabijačka. K ochutnání tady budou jitrnice, jelita, prejt, ovar, zabijačkový guláš a zabijačková polévka, ale i vynikající domácí uzeniny, sýr, ohřívané taliány, domácí sekaná či grilované ryby.

www.praha3.cz